Språkstimulerande material

Memosys (läs mer här)

Memosys är ett företag som har tagit fram ett memoryspel med bilder på ord från det svenska teckenspråket. Spelet kan man variera i lite olika svårighetsgrader då det är färgkodade. De är indelade i fyra olika kategorier med 15 par i varje del. Röda =substantiv, gröna = verb, Blå = beskrivande ord, gul= andra småord. Spelets åldersgräns är rekommenderat i från 4 år, jag har testat hemma med mina egna barn på 2 och 4 år. Samt på jobbet på förskolan med mina 4 åringar. Läs mer om det här på bloggen.

Clicko (läs mer här)

Clicko kombinerar barns byggintresse, skapandeglädje och nyfikenhet med fysiskt bokstavsbygge. Det är ett spel och byggsats utmärkt för att öka bokstavsförståelsen hos barn så att steget till att lära sig läsa både blir roligare och kortare. Med Clicko bygger barnen själva bokstäverna fysiskt, eftersom de använder flera sinnen ökas förståelsen för bokstäverna. I och med att barnen kan hantera byggsatsen långt innan de kan hålla i en penna kan du som vuxen, med Clicko, tidigt ge dina och andras barn en bra och rolig grund till att lära sig läsa. Här ger du också ditt barn möjlighet att bygga sitt eget namn.

Hur låter bokstaven (läs mer här)

I den här fiffiga ABC-boken får man höra hur bokstavsljuden låter genom att trycka på knappen till varje bokstav. Genom att hänga med och titta på bilderna får man samtidigt se hur ljuden kan se ut. Då blir det lättare att komma ihåg dem. Och vips så är man ett steg närmare att kunna läsa.Att lära sig bokstavsljuden är grunden i att lära sig läsa. Det är ju det vi behöver göra för att koppla ihop bokstav med språkljud och sedan få ihop det till ord. Ändå handlar de flesta ABC-böcker om att lära sig vad bokstäverna heter istället för hur deras ljud låter.