Memosys

05.02.2019

Memosys  är ett företag som har tagit fram ett memoryspel med bilder på ord från det svenska teckenspråket. Spelet kan man variera i lite olika svårighetsgrader då det är färgkodade. De är indelade i fyra olika kategorier med 15 par i varje del. Röda =substantiv, gröna = verb, Blå = beskrivande ord, gul= andra småord. Spelets åldersgräns är rekommenderat i från 4 år, Jag har testat hemma med mina egna barn på 2 och 4 år.

Hemma provade vi att spela med spelet med de röda brickorna, min son på 4 år tecknade bilderna och såg likheterna och parade ihop. Min 2 åring var med till en början sedan tappade han fokus lite och ville bara vända på brickorna. Tror inte att det har något med spelet att göra utan mer att han ville hitta lika par som sin bror så han började att fuska. 

På förskolan började vi att spela de röda brickorna, barnen tyckte det var kul och de tecknade orden samtidigt som vi spelade. De hade lätt att komma ihåg vart brickorna låg och började att para ihop. När vi provade den gröna delen var intresset kvar och tålamodet. Men det blev lite svårare att komma ihåg vart paren låg gömda. Då jag tror att det vara svårare för barnen att skapa egna bilder i huvudet på verb än vad det är med substantiv. Men det fantastiska var att de gröna brickorna skapade mer diskussion kring orden och vad de betydde. Vid ett tillfälle fick vi upp prata och bråka som vi pratade om. Natt och dag motsatsord.  Så även om själva memoryspelet blev svårare så kunde vi ändå träna på att jobba med kommunikationen och prata och diskutera kring brickorna. 

Tycker detta spel är perfekt att ha att spela med både hemma och på förskolan. Ett roligt sätt att lära sig nya ord och befästa dem. Perfekt att ha på kurser och i fortbildningssyfte samt att bruka i olika nätverksträffar för att få igång alternativ hålla i gång tecknandet. Läs mer om spelet på länken här och hur man köper det